2009. október 2., péntek

Könyvborító

Méret: kb. 26 x 17,5 cm

A megadott anyagok 17 cm széles, 25 cm magas és 3,5 cm vastag könyvre vonatkoznak. A borító elő- és hátlapjához szélességben 0,5-0,5 cm-t, magasságban 1 cm-t adunk hozzá. Ettől eltérő méretű könyvhöz készítsünk külön szabásrajzot a rajz alapján, és ennek megfelelően számítsuk ki az anyagszükségletet!

Hozzávalók:
Kb. 60 x 30 cm maradék szövet; kb. 60 x 30 cm maradék bélés; kb. 56 x 30 cm maradék rávasalható műszálas vatelin; kb. 30 x 20 cm maradék zöld szövet a sarkokhoz; 0,50 m zsinór vagy szalag.

Kivitelezés:
1 cm ráhagyással szabjuk ki a borító külső oldalát a sémarajz szerint. A műszálas vatelint és a bélésanyagot ugyanígy szabjuk ki a borító belső oldalához. 1 cm ráhagyással szabjuk ki a sarkokat a rajz szerint a zöld anyagból, összesen négyszer. A sarkok ferde és a rövidebb egyenes szélén a ráhagyást vasaljuk az anyag fonákjára, ügyeljünk arra, hogy 2 pár egyforma sarkot kapjunk. Fektessük a sarkokat a borító külső oldalára és kézzel varrjuk oda. Ez után vasaljuk a műszálas vatelint a borító fonákjára.
Színt színére fordítva fektessük egymásra a borító külső és belső oldalát és varrjuk össze, a varrásban hagyjunk 10 cm-es nyílást a kifordításhoz. Fordítsuk ki a borítót és varrjuk össze a nyílást.
A borító két végén lévő hajtókát 7 cm szélesen hajtsuk belülre és kézzel varrjuk le a két végét. Színével kifelé hajtsuk félbe középen a borítót és 1,7 cm szélesen tűzzük le a hajtás vonalát. Húzzuk át a hajtáson a szalagot vagy a zsinórt és csomózzuk meg a két végét.

forrás: Burda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése