2009. október 2., péntek

Foltmintás, szív alakú párnaMéret: kb. 40 x 40 cm (fodor nélkül)

Hozzávalók: 0,80 m, 90 cm széles tarka kockás pamutvászon, kilenc, egyenként kb. 30x30 cm méretű különböző, a kockás anyaghoz illő, egyszínű maradék anyag; 0,50 m, 140 cm széles vászon; töltővatta a párna kitöméséhez; 1 db, a kockás anyaghoz illő színű, 30 cm hosszú cipzár; a vászonhoz és a kockás anyaghoz egyaránt illő varrócérna; maradék himzőfonal 11 különböző színben; maradék aranyszínű hímzőcérna; 40 db, kb. 2 mm átmérőjű kis üveggyöngy 3 különböző színben; hegyes hímzőtű; másolóceruza; átlátszó papír; másolópapír.

Kivitelezése:
A párna összevarrásához pontosan illesztve fektessünk egymásra két vászonból szabott szívet, és stirceljük ki a külső szélen. A varrásban hagyjunk nyílást a kifordításhoz. A varrásráhagyást körben kb. 1 cm-es távolságokban csaknem a varrásvonalig vagdossuk be. Kifordítás után tömjük ki a párnát a töltővattával, és kézzel varrjuk össze a nyílást. A párnahuzat eleje alátétjéhez szabott vászonra fektessük és férceljük fel a foltokat. A foltok felül lévő varrásráhagyását hajtsuk be az anyag fonákjára és férceljük le. Kézzel, apró öltéssel varrjuk le a hajtás élét. Ha valamennyi részt levarrtuk, fejtsük ki a fércet. Ez után elütő színű hímzőfonallal, különböző díszítőöltéssel hímezzük át a foltok hajtásának az élét.
A színes képen, a foltokon látható belső vonalakat másolóceruzával, szabad kézzel rajzoljuk be az egyes foltokba, és elütő színű cérnával, láncöltéssel hímezzük ki. Egyes foltokat díszítsünk csomóöltéssel vagy gyöngyözéssel is.

Párnahuzat varrása:
Kétoldalt, 3 cm hosszan varrjuk össze a párnahuzat háta középvarrását. A varrásráhagyást vasaljuk szét. Varrjuk a hasíték levasalt hajtáséle alá a 30 cm hosszú cipzárt. Húzzuk szét a cipzárt. Varrjuk össze a fodor két végét. 0,5 cm szélesen, duplán behajtva szegjük be a fodor egyik hosszanti szélét, a másik hosszanti szélét pedig húzzuk be a szív kerületének bőségére.
Színt színére fordítva férceljük a fodor behúzott szélét a párnahuzat hátára.
Színt színre fordítva stirceljük ki egymással a párnahuzat elejét és hátát. A huzat kifordítása előtt a varrásráhagyást 1 cm-enként csaknem a varrásvonalig vagdossuk be. Kifordítás után húzzuk fel a huzatot a kitömött párnára.

forrás: Burda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése