2009. december 9., szerda

Keresztszemes tanfolyam

Néhány hasznos tanács kezdőknek és haladóknak. Az alábbi fogások és trükkök megkönnyítik a munkát, de kedvcsinálónak sem utolsók. A tanácsok alapján biztos a siker!

Hozzávalók:
A keresztszemeket jól leszámolható, négyzethálós szövésű alapanyagra hímezzük.
A keresztszemet magasságban és szélességben mindig azonos számú szövött szálon öltjük (pl. 2x2 vagy 3x3 szövött szálon). A hímzéshez használjunk tompa végű hímzőtűt, amelyik nem sértik meg az anyag szövött szálát.

Az alábbi rajzok és ábrák segítségével bemutatjuk a keresztöltés hímzés technikáját. A kockás háló a szövött szálaknak felel meg, a szaggatott vonalak a hímzőfonal vezetését mutatják az anyag fonákján.

Keresztöltés vízszintes sorokban
Az 1-es, 2-es és 5-ös rajzok az egyforma hosszú, vízszintes keresztszemes sorok kidolgozását mutatják. Most fentről lefelé haladva hímzünk. Az oda haladó sorokban (1) az alapöltést balról és alulról jobbra és felfelé öltjük, míg a vissza haladó sorokban (2) a fedőöltést jobbról és alulról balra és felfelé öltjük.

A 3-as, 4-es és 6-os rajzok az alulról felfelé hímzett vízszintes sorok munkamenetét mutatják be. Ebben az esetben az alapöltéseket jobbról és felülről balra és lefelé öltjük (3), míg a fedőöltéseket balról és felülről jobbra és lefelé öltjük (4). Az egyenes széleken a következő sorba való átmenetnél a bal vagy a jobb szélen, a munka fonákján kétszeres hosszúságú függőleges összekötő öltés alakul ki (5+6).
Ha a sor kezdete kifelé vagy befelé elcsúszik, az anyag fonákján ferde, dupla hosszúságú összekötő öltés alakul ki, lásd a 7-es rajzot.
Egy mintán belül egy, két vagy legfeljebb három öltést ferde összekötő öltéssel is áthidalhatunk (8). Nagyobb távolságok esetében a szálat inkább varrjuk el a munka fonákján.

Függőleges vagy vízszintes összekötő sorként varrt keresztöltés
Ha egy mintán belül két felületet egyetlen vízszintes vagy függőleges keresztszemes sor köt össze, a keresztszemeket egy munkamenetben is hímezhetjük. A 9. ábra egy balról jobbra haladó, egy munkamenetben hímzett vízszintes keresztszemes sort, a 10. ábra egy jobbról balra hímzett vízszintes keresztszemes sort mutat.
A 11 + 12. ábra egy fentről lefelé hímzett függőleges keresztszemes sort, a 13 + 14. ábra egy lentről felfelé hímzett függőleges keresztszemes sort mutat.

Keresztöltés ferde sorokban
Az ábrák 15-től 22-ig a ferdén haladó sorokban a készre hímzett keresztszemeket mutatják: 15 + 16 = ferdén, jobbról és felülről, illetve balra és lefelé, 17 + 18 = ferdén, balról és felülről, illetve jobbra és lefelé, 19 + 20 = ferdén, balról és alulról, illetve jobbra és felfelé, 21 + 22 = ferdén, jobbról és alulról, illetve balra és felfelé halad a munka.

Fonaltakarékos hímzés
Alapszabály: az anyag fonákján az összekötő öltés függőleges. Az első munkamenetben egyszerre készítjük az alap- és a fedőöltéseket, tehát a félöltések haladhatnak jobbra és balra is (23).

Ahhoz, hogy az anyag fonákján az öltés ne ferde legyen, az első munkamenetben néhány keresztszemet teljesen ki kell hagyni. Ezeket csak a második munkamenetben lehet pótolni úgy, hogy az éppen hímzett fedőöltések közben az alapöltést utólag alakítjuk ki. Ehhez a tűt átvezetjük az éppen hímzett fedőöltés alatt (23 + 24). Ez után pótolnunk kell a hiányzó keresztszemeket is (25 + 29).
A 30. ábra a kész szegélyt a színéről, a 31. ábra pedig a fonákjáról mutatja. Azoknál a szemeknél, amelyeknek más szemekhez nincs közvetlen kapcsolata az anyag fonákján elkerülhetetlenül szükséges a ferde összekötő öltés (27., 28. és 31. ábra).

A szálak elvarrása
A szál elejét a munka fonákján az első néhány összekötő öltéssel tartjuk meg. Ha a gyapjúfonallal hímzünk, elég a szálat három vagy négy összekötő öltés alatt átvezetni. Sima fonalaknál (pl. pamut vagy selyemfonal) ennél több öltéssel biztosítjuk a szál elejét. Elvarrásnál a szál végét a munka fonákján néhány összekötő öltés alatt vezessük át a tűvel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése