2009. december 10., csütörtök

Asztalközép és díszítőszalagA terítő mérete: kb. 82 x 82 cm

Az asztalszalag mérete: kb. 22 x 100 cm

A hímzés mérete:
A jelű minta: 37 x 37 öltés = 7,4 x 7,4 cm
B jelű minta: 33 x 33 öltés = 6,5 x 6,5 cm
C jelű minta: 29 x 29 öltés = 5,8 x 5,8 cm;

Hozzávalók:

Egy-egy készen vásárolt asztalközép, illetve asztalszalag, mindkettő körülszegve vagy;
1,00 m, 150 cm széles pamutvászon, beleszőtt áthímezhető mintával,
0,30 m, 150 széles pamutvászon, beleszőtt áthímezhető mintával;
5,50 m fehér maput szegőszalag
0,10 m, 115 cm széles pamutvászon
DMC Mouliné hímzőfonal az alábbi színekben,

asztalközéphez:
3 motring fehér 5200
1 motring egészen világos galambkék 3753
2 motring közepes galambkék 334

a szalaghoz:
színenként egy-egy motring szükséges.
Kivitelezés:

asztalközép
Szabjuk az anyagot szálegyenesen 100 x 94 cm-es méretre. Tisztázzuk el a szabott széleket. Ügyeljünk arra, hogy a terítő közepére 9 x 8 teljes beleszőtt négyzet kerüljön. A minták elrendezését, valamint a hímzést lásd a kész terítőnél.


Varrás:
A szimpla szegélyhez az anyag szabott szélét 5 cm szélesen hajtsuk át az anyag színére, a sarkokat vágjuk ferdére és készítsük el a borítéksarkot. Szabjunk a szegőszalagból két, egyenként 80 cm-es és két, egyenként 74 cm-es részt. Helyezzük a szegőszalagot a szegély széle alá és férceljük oda, majd keskenyen tűzzük le.
Kész terítő:
Az egyes mintákat a rajz szerint rendezzük el a négyzetek közepére és a megfelelő leszámolható rajz szerint hímezzük ki. Kétszálas hímzőfonallal 2 x 2 anyagszálon öltött keresztszemmel dolgozunk. (lásd az írás végén lévő segítséget!)


Kivitelezés:

szalag
Szabjuk az anyagot szálegyenesen 30 x 105 cm-es méretre. Tisztázzuk el a szabott széleket. A hímzés kivitelezését lásd a kész asztalszalagnál.


Varrás:
A szalag két végét hajtsuk félbe és 90 fokos szögben vágjuk le. Szabjunk a pamutvászonból két, egyenként 5 x 109 cm-es csíkot. A csykok végét vágjuk ferdére. Színt színére fordítva fektessük egymásra és 1 cm szélesen varrjuk össze a csíkok végét. Ezt a keretcsíkot színét fonákjára fordítva fektessük a hímzett szalagra és körben 1 cm szélesen varrjuk oda.

Vasaljuk le a varrásokat, a sarkokat vágjuk vissza, majd fordítsuk ki a keretet. 1 cm szélsesen az anyag fonákjára hajtva vasaljuk le a keret belső szélét. A keretcsík hosszanti szélén a sarkokat hajtsuk be. A szegőszalagból szabjunk le négy, egyenként 17 cm-es és két, egyenként 79 cm-es részt. A szegőszalag részeit fektessük a kék keretcsíyk alá és férceljük le. A keret belső szélét keskenyen tűzzük le.


Kész szalag:

Jelöljük be a szalag függőleges és vízszintes középvonalát.

A jelölővonalak metszéspontja = a szalag közepe, itt kezdjük hímezni az A jelű mintát, majd a minta mindkét oldalán, 27 öltés távolságban a B jelű mintát és a C jelű mintát varrjuk ki.
A keresztöltések kivitelezését lásd a terítőnél.


A kész kézimunkákat az anyag fonákjáról nedves ruhán át vasaljuk ki.

2 megjegyzés: