2009. november 19., csütörtök

Színes párnák


1. Fordros párna

Méret: kb. 52 x 52 cm
Hozzávalók: 0,75 cm 140 cm széles rózsás pamutvászon; színben megfelelő maradék anyag a szegőszalaghoz, kész mérete: 1,62 m hosszú, 3,5 cm széles /több darabból is készülhet/; 1 db 30 cm-es cipzár.

Szabás:

- párna előlapja 40 x 40 cm, egyszer
- párna hátlapja 20 x 40 cm, kétszer
- fodor 12 x 140 cm, kétszer és 12 x 50 cm, egyszer
Varrásráhagyás 1 cm.

Varrás:

Tisztázzuk el a szabott széleket. Varrjuk össze a szegőszalaghoz szabott csík két végét, kész hossza= 1,60 cm. A varrásráhagyást vasaljuk szét.
Fonákjával befelé hajtsuk hosszában félbe a csíkot, és vasaljuk le a hajtásvonalat. A fodor csíkját ugyanígy készítjük el, kész hossza kb. 3,20 m. Húzzuk be a fodrot a párna kerületére (1,60 m). Színt színére fordítva fektessük egymásra a párna két hátlapját. Mindkét végén 6 cm hosszan varrjuk össze a középvarrást. A varrásráhagyást vasaljuk szét. Varrjuk be és nyissuk ki a cipzárt.
A fodrot és a szegőszalagot színt színére fordítva varrjuk a párna előlapjára, a szegőszalag ekkor a párna és a fodor között van. Színt színére fordítva fektessük egymásra a párna elő- és hátlapját, és körben varrjuk össze a párnát.


2. Zsinórozott párna

Méret: kb. 40 x 40 cm
Hozzávalók: 0,45 m, 140 széles rózsás pamutvászon; 1,65 m, 8 mm széles rózsaszín zsinór, 1 db 30 cm-es cipzár.
Szabás:
- párna előlapja 40 x 40 cm, egyszer
- párna hátlapja 20 x 40 cm, kétszer
Varrásráhagyás 1 cm.

Varrás:
Tisztázzuk el a szabott széleket. Színt színére fordítva fektessük egymásra a párna két hátlapját. Mindkét végén 6 cm hosszan varrjuk össze a középvarrást. A varrásráhagyást vasaljuk szét. Varrjuk be , és nyissuk ki a cipzárt. Színt színére fordítva fektessük egymásra a párna elő- és hátlapját, körben varrjuk össze és fordítsuk ki a párnát.
A zsinórt kézzel varrjuk a párna külső szélére.

3. Párna hengerszegéssel

Méret: db. 48 x 48 cm
Hozzávalók:
0,45 m, 140 cm széles rózsás pamutvászon; 0,25 m, 140 cm széles kockás pamutvászon, 0,40 m, 90 cm széles műszálas vatelin; 1 db 30 cm-es cipzár.
Szabás:
rózsás anyagból
- párna előlapja 40 x 40 cm, egyszer
- párna hátlapja 20 x 40 cm, kétszer
kockás anyagból
0,8 x 140 cm, kétszer
Varrásráhagyás 1 cm.

Varrás:
Tisztázzuk el a szabott széleket. Varrjuk össze a hengerhez szabott csík végét, és vasaljuk szét a varrásráhagyást. Szabjuk a csíkot 2,5 m hosszúra. A csíkot fonákjával befelé hosszában hajtsuk félbe, és 1 cm szélesen varrjuk össze a hosszanti szélét. Szabjunk két, egyenként 20 cm széles csíkot a műszálas vatelinből.
A csík két végét egymáshoz illesztve varrjuk össze, és szabjuk 1,60 m hosszúra. Csavarjunk hengert a vatelinből. A hengert kössük át cérnával, és húzzuk a párna huzatába. A vatelin végét varrjuk össze. A huzat végét 1 cm szélesen hajtsuk be, és kézzel varrjuk össze.
Színt színére fordítva fektessük egymásra a párna két hátlapját. Mindkét végén 6 cm hosszan varrjuk össze a középvarrást. A varrásráhagyást vasaljuk szét.
Varrjuk be, és nyissuk ki a cipzárt. Színt színére fordítva fektessük egymásra a párna elő- és hátlapját, fogjuk közé a hengert, és körben stirceljük ki a párnát.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz ötleteket adsz, szuper leírásokkal megfűszerezve. Bár nekem nem technikám a varrás (tudok, de nincs türelmem hozzá), inkább kötök-horgolok, de az itt látottak alapján akár még újból el is csábulhatok. Köszönet a lehetőségért!

    VálaszTörlés
  2. Mammka ajánlatára jöttem, nem bántam meg.
    Kösz, hogy leírtad, épp párnákon töröm a fejem.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen. Én csak kezdő vagyok. De olyan szépek, hogy megpróbálkozom egyik-másikkal.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik az oldalad, jövök máskor is :)))

    VálaszTörlés