2009. november 20., péntek

Karácsonyi szalag

Hímzett masnik

A leszámolható rajzot lásd külön.
Méret: megkötve kb. 18-20 cm széles
Hímzésméret: (az adatok a leszámolható mintán bekeretezett teljes motívumra vonatkoznak).
A modell – angyal fenyőfával: 40 x 25 öltés = kb. 6,7 x 4,2 cmB modell – mikulások: kb 42 x 26 öltés = kb. 7 x 4,3 cmC modell – piros gömbök: 23 x 21 öltés = kb. 3,8 x 3,5 cm
D modell – karácsonyfa: 41 x 22 öltés = kb. 6,8 x 3,7 cm

Hozzávalók:
Masninként 0,6 m, kb. 5 db széles fehér kongrészalag, szegett hímzőszalag; masninként kb. 0,5 m, kb. 1 cm széles piros szaténszalag; horgolócérna; 1 db horgolótű, maradék hímzőfonalak az alábbi színekben:
Kivitelezés:
A hímzőszalagot vágjuk kb. 60 cm-es részekre. A végét horgoljuk körül horgolócérnával, ekkor az utolsó öt anyagrácsot hajtsuk ki az anyag színére. A hajtott szélet az anyag fonákjáról két anyagrács mélységben beöltve rövidpálcával körülhorgoljuk. Így a rövidpálca színe a szalag fonákjára kerül. Ez azért fontos, mert a masni megkötésekor a szalag fonákja esik előre. A túlnyúló anyagot közvetlenül a horgolás felett vágjuk le. A hímzés megkezdése előtt a szalag közepét /ahová nem hímzünk/, férccel jelöljük meg. Mivel az egyes motívumok szélessége eltér, az üres felületek is eltérőek lesznek. Az üres rész anyagrácsainak számát az egyes modellek leírásának elején közöljük.


Hímezzük ki a szalagokat a leszámolható minta szerint. Fontos: A nagy motívumokat a szalag színére hímezzük. Néhány modellnél a motívumot tükörfordítottan a szalag jobb oldalának közepére is ki kell hímezni.


A kész hímzést a fonákjáról nedves ruhán keresztül vasaljuk ki. 2-2 anyagszálat átöltve pontosan a szalag közepébe húzzunk be egy szálat, húzzuk össze, csomózzuk meg és varrjuk el.

Hajtsuk hátul egymásra a szalag két végét, majd kössük középen össze szaténszalaggal.


3 megjegyzés:

  1. Micsoda széppel ajándékoztál meg már megint?Köszönöm!!!!

    VálaszTörlés
  2. elkezdtem megcsinálni, de nem tudom, hogy a gömbös mintát a szalagon belül hova hímezzem (pl. hány cm-re a közepétől)....? előre is köszönöm!

    VálaszTörlés